Kuşkonmaz Tüketmek İçin 5 Sebep

Dünya’nın birçok yerinde yaygın olarak tüketilen kuşkonmaz; düşük kalorili olmasının yanında özellikle folat, A,C ve K vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve antioksidanları bol miktarda içerir. Peki kuşkonmazın faydaları nelerdir?

1.Antioksidan Kaynağı: Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin ve oksidatif stresin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olan bileşiklerdir. Oksidatif stres yaşlanmaya, kronik inflamasyona ve kanser dâhil birçok hastalığa neden olur. Kuşkonmaz, diğer yeşil sebzelerde olduğu gibi E vitamini, C vitamini, glutatyon, flavonoidler ve polifenoller gibi antioksidanları yüksek miktarda içerir. Özellikle quercetin, isorhamnetin ve kaempferolü gibi tansiyonu düşüren, inflamasyon ve kansere karşı koruyan flavonoidleri yüksek miktarda içerir.

Mor kuşkonmaz, vücutta antioksidan etkileri olan antosiyaninler adı verilen pigmentleri içerir. Artan antosiyanin alımı; kan basıncını azaltarak kalp damar sağlığını destekler.

2.Hamilelik Sürecini Destekler: Kuşkonmaz, B9 vitamini olarak da bilinen mükemmel bir folat kaynağıdır. Folat, vücutta hücre büyümesi ve DNA oluşumu dâhil bir çok önemli süreçte görev alan bir vitamindir. Özellikle anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişiminde, hamileliğin erken evrelerinde alınan folat miktarı çok önemlidir. Sadece yarım kase kuşkonmaz, hamile kadınların günlük folat ihtiyacının % 22’sini karşılar. 

3.Tansiyonun Düşmesine Yardımcı Olur: Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek bir mineral olan potasyumu bol miktarda içerir. Yarım kase kuşkonmaz tüketimiyle günlük potasyum ihtiyacının % 6’sı karşılanabilir. Kuşkonmazın yüksek tansiyona karşı korumasında potasyum içeriği dışında kan damarlarını genişleten ve böylece kan basıncını düşüren aktif bileşiklere sahip olması da etkilidir. 

4.Sindirim Sistemini Destekler: Diyet lifi, sağlıklı bir sindirim sistemi için çok önemlidir. Kuşkonmaz, yüksek diyet lifi ve su içeriği sayesinde kabızlığın önlenmesine, sindirimin sağlıklı olmasına ve kolon kanseri riskinin azalmasına yardımcı olur. Sadece yarım kase kuşkonmaz, günlük ihtiyacınızın % 7’si kadar olan 1,8 gram lif içermektedir. 

Aynı zamanda, suda çözünen ve sindirim sisteminde jel benzeri bir yapı oluşturan çözünür diyet liflerini de az miktarda içerir. Çözünebilir lif, bağırsaktaki dost bakterileri besler. Bu yararlı bakterilerin sayısının artması, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve B12 ve K2 vitaminlerinin üretiminde rol oynar.

5.Depresyon Riskini Azaltır: Kuşkonmaz, folat içeriği sayesinde vücutta fazla miktarda homosistein üretimini önleyerek depresyon riskini azaltır. Çünkü; homosistein kanın ve diğer besin öğelerinin beyne ulaşmasını engelleyen bir maddedir. Vücutta çok fazla homosistein bulunması, aynı zamanda iyi hissetmeyi sağlayan serotonin, dopamin ve nörepinefrin hormonlarının üretimine de engel olabilir. Bu hormonlar ruh halini, uykuyu ve iştahı düzenler. Düzenli kuşkonmaz tüketimiyle yüksek miktarda homosistein üretimi önleneceği için daha sağlıklı bir ruh haline sahip olunabilir.